KTM 790 Adventure R Proto

Door Thierry Sarasyn 5 november 2017

We hebben het al vaker gezegd: adventure rijden doe je bij voorkeur met een motor onder de 1000 cc. Yamaha liet vorig jaar al een voorproefje van zijn T7 zien en ook KTM bewandelt middenklasse wegen met de 790 Adventure R. Dit prototype komt er wellicht binnen een jaar, maar met wat er nu van zien, mogen we terecht ongeduldig zijn.

Middenklasse Adventure

Adventure rijden gaat niet om de bulk die je van een 1200 cc krijgt. Het gaat om bruikbaar vermogen, wendbaarheid en potentieel om off road situaties te overwinnen. Voor velen gaat dat gemakkelijker met een middenklasser. Triumph heeft die al, Honda zit met zijn Africa Twin onder de 1000 cc, Yamaha komt met de T7 en BMW heeft naast zijn 1200 ook een 800 GS. Enter de nieuwe KTM 790 Adventure R. Gebruik makend van het nieuwe LC8 799 cc blok dat de zojuist voorgestelde 790 Duke ook aandrijft en gekoppeld aan de off road en adventure ervaring van het oranje merk. Dat lijkt er boenk op te zullen zijn. Een vermogen van rond de 100 pk (dat is wat de 998 cc Africa Twin ook levert) en een dynamiek die ontleend is aan de Dakar motoren en de zwaardere Adventure versies. De 790 Adventure geniet van de WP upsd vork, een rally stijl instrumentenbord, geanodiseerde kroonplaten, dubbele schijfremmen, LED verlichting en ongetwijfeld even hoogwaardige elektronica als op de zwaardere motoren.

Ontbrekende schakel

Net zoals er heel wat dachten dat de Duke 790 de motor was die nog ontbrak in de KTM line up, vinden wij dit van deze 790 Adventure R. Dit is de motor die KTM moest bouwen. En ze doen het. En daarmee geven ze mee een duw aan de Adventure kar om meer en meer in te zetten op het middenklasse segment. Niet met flauwe afkooksels, maar met originele motoren die het de zwaardere motoren lastig kunnen maken, een deel van het publiek zullen laten overstappen en ook nog minder duur in aankoop zijn. Dat is dynamiek geven aan de motormarkt. En – samen met een handvol andere merken – levert KTM daar een mooie bijdrage aan. Onder andere met dit prototype. Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...